EL MANIFESTEl manifest és literatura de combat, emergència d'una avantguarda política, artística, social. Alhora que es fa conéixer, jutja sense matisos un estat de coses presents; fingint descriure, prescriu; aparentant enunciar, denuncia. En aquest moviment s'atorga a si mateix el dret a la paraula (perquè dec, llavors puc). És literatura perquè presuposa la utilització de recursos formals més o menys estabilitzats. És de combat perquè es construeix a partir d'una necessitat d'intervenció pública.

Els manifestos es produeixen per les urgències de la lluita pública i s'escriuen des d'un model genèric [...] amb una varietat d'aspectes formals i efectes de sentit.

El manifiesto. Un género entre el arte y la política.
Carlos Mangone, Jorge Warley
Editorial Biblos, Buenos Aires, 1994
ISBN 950-786-024-XMANIFESTOS LLEGITS I TREBALLATS A CLASSE


1.-DECLARACIÓ UNIVERSAL DE DRETS HUMANS EMERGENTS
(Doc en Pdf de 21 pàgines)
2.-MANIFEST A FAVOR DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA - UNESCO.CAT - Pdf de 2 pàgines
LinguaPax-UnescoCat.jpg


3.-Manifest de la Unesco de la Biblioteca Pública 1994 - Pdf de 3 pàgines

4.-MANIFEST GROC. Salvador Dalí, Sebastià Gasch, Lluís Montanyà - Pdf de 3 pàgines

5.-Manifest de l'Slow Food - Pdf en castellà d'una pàgina.
Síntesi explicativa del moviment que el va crear.

(Font: VilaWeb)
El 1986 va nàixer a Bra, petita ciutat del Piemont, un moviment avui estès per tot el món: Slow Food, expressió anglesa que es pot traduir per 'menjar lent', rèplica del 'fast food' (menjar ràpid).

En efecte, el moviment, del tot contrari a l'homogeneïtzació alimentària i, per tant, defensor de les tradicions culinàries locals, aplega més de vuitanta mil membres de cent quatre països dels cinc continents.

Principis

external image principis_petit.gif
Slow Food promou les tradicions culinàries locals. El moviment Slow Food, fundat i presidit per Carlo Petrini, promou la cuina tradicional, que vol temps i es basa en els productes locals i de temporada, i en reivindica el valor cultural; també defensa la producció alimentària artesana, la necessitat d'educar el paladar i la biodiversitat. El moviment, inicialment italià, va internacionalitzar-se el 1989, i s'organitza en els anomenats 'convivia', estesos a tot el món, que fan activitats adreçades als associats. Al nostre país, de 'convivia', n'hi ha a Barcelona, Mont-roig del Camp, Sitges i València.

El punt de partença

external image plaza_petit.gif
El 1986 la multinacional McDonald's, exponent de l'anomenat 'fast food', va obrir un establiment a la Plaça d'Espanya de Roma. Aquesta plaça és un dels indrets més animats de la capital italiana, punt d'aplec dels romans, que hi fan cap sobretot al capvespre per garlar, badar, observar els atrafegats turistes, festejar..., en definitiva, per fer allò que se'n diu vida social, lluny de les presses que imposen les ocupacions diàries. Doncs bé, per a Carlo Petrini, l'obertura del local a la concorreguda plaça va ésser la gota que va fer vessar el got, i que el va portar a crear Slow Food.

Elogi de la lentitud

external image ciutat_petit.gif
Slow aplega una trentena llarga de ciutats italianes. D'això que acabem de dir, se'n desprèn que Slow Food no és sols un moviment gastronòmic, sinó una filosofia de la vida, una voluntat de potenciar les tradicions i les cultures locals, amenaçades per la mundialització. De conformitat amb això, Slow Food, que rebutja les presses de la vida moderna, va impulsar el 1998 la creació de Città Slow (Ciutats Lentes), un moviment que aplega una colla de ciutats italianes decidides a millorar la qualitat de vida dels ciutadans amb un conjunt d'iniciatives: la promoció dels productes alimentaris locals, de la sostenibilitat ambiental, de l'hospitalitat, de l'arquitectura pròpia...

-WEB de SLOW FOOD INTERNATIONAL


MANIFESTOS TROBATS A INTERNET


1.-MANIFEST PER LA PAU (Doc en Pdf d'una pàgina)
Nens i nenes del Pau Vila, avui dia 30 de gener de 2009, ens hem
reunit aquí per MANIFESTAR EL NOSTRE DESIG DE PAU A TOT EL MÓN.

2.Manifest per la pau i contra la pobresa (Doc en pàgina web)
Aquí trobaràs el text complet del manifest, així com l'enllaç al formulari de signatura a la web de la Fundación Cultura de Paz.

3.Manifest per la Pau. Gener 2008 (Doc Pdf de 3 pàgines)
Els ajuntaments que conformen el Grup d’Ajuntaments per la Pau de la Província de Barcelona, amb aquesta declaració feta en motiu de la celebració de l’acte de lliurament del XXVIII premi per la Pau impulsat per l’Associació per a les Nacions Unides, volen... [llegiu-lo]

4.MANIFEST PER UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI - Maig de 2006. (Doc Pdf de 2 pàgines)
Col·legi de Geògrafs
Associació de Geògrafs Espanyols
Societat Catalana de Geografia

5. Manifest per l'ocupació juvenil - 30 d'abril de 2010 (Entrada al blog de la JSC, Joventut Socialista de Catalunya, de l'Alt Penedès)

6.PER UNA ALIMENTACIÓ BONA, NETA, JUSTA I SENSE ORGANISMES GENÈTICAMENT MODIFICATS. Manifest dels Consumidors i dels professionals de la Gastronomia, la Salut i l’Alimentació

7.Manifest del Futurisme - Filippo Tommaso Marinetti

8.Primer Manifest del Surrealisme - André Bréton

9.MANIFEST DADA - Francis Picabia

10.MANIFEST PER UNA NOVA CULTURA DE L'AIGUA AL XÚQUER (23/03/2010)
Pots descarregar-te'l també des del wiki:


ELABOREU UN MANIFEST

Després d'haver llegit alguns exemples de manifestos que hem vist a classe i enllaçat ací, disposeu-vos (d'una a tres persones) a redactar un manifest d'una extensió aproximada al full mecanografiat o picat en word amb lletra de cos 12. Podeu incloure alguna imatge. Seguiu aquests passos i les recomanacions que us donem com a orientació.

1.Seleccioneu un tema i escriviu, abans que res, el títol / nom del manifest. Us en donem alguns suggeriments, però sou lliures de crear el vostre propi títol:

  • Manifest sobre la necessitat de l'esport en la joventut
  • Manifest sobre la participació de l'alumnat en la marxa de l'institut
  • Manifest sobre l'oci i la diversió dels joves els caps de setmana
  • Manifest per una vida més ecològica i sostenible en la família
  • Manifest per l'Auditori de Música al barri de Sant Marcel·lí
  • Ecologia, Igualtat d'oportunitats, assistència social, drets de les minories, ocupació laboral, condicions d'educació[...]

2.Haureu d'indicar a l'inici o al final del manifest quin enunciador el presenta: associació de joves, grup d'alumnes, una plataforma de veïns, un col·lectiu, ONG, etc.

3.Haureu de tenir en compte quins són els destinataris del vostre manifest ja que tracteu de reivindicar i persuadir-los perquè actuen d'una manera determinada: l'Ajuntament de València, el Consell Escolar de l'Institut, la societat en general, l'alumnat de l'institut, les famílies, etc.

4.Utilitzeu connectors d'ordre, de reformulació, d'exemplificació, de causa/conseqüència, alguna perífrasi d'obligació, verbs en 1a persona del plural, oracions subordinades de relatiu i alguna copulativa, tal i com hem vist a classe.

5.Una estructura possible del vostre treball contindrà tres parts:

  • Preàmbul o Plantejament: És la part de l'escrit on s'exposen les circumstàncies que motiven la reivindicació. Ací es fa l'exposició de la tesi de manera clara i breu. La tesi és la idea fonamental a l'entorn de la qual es reflexiona; és la postura que es manté respecte al tema i s'ha de presentar de manera entenedora. Sol incloure principis bàsics de caràcter social, ètic, etc. També pot fer un repàs de l'estat de la qüestió que abordeu, i podeu assenyalar la necessitat d'un canvi d'actitud tot explicant-ne les raons.
  • Arguments: És la presentació, de manera ordenada i clara, dels arguments necessaris per a defensar la tesi. Es tracta de justificar els motius de la reivindicació amb arguments positius o refutant la tesi contrària. En cas que allò que es reivindica siga una petició, se sol utilitzar la forma "exposem, demanem", etc. Introduïu consells fent servir marcadors d'ordre i perífrasis d'obligació variades. Cal argumentar-los.
  • Conclusió: Expressada en l'últim paràgraf. Recapituleu breument replegant la idea inicial amb altres paraules o amb alguna idea essencial.

6.El treball el presentareu a classe durant la setmana del 10 al 14 i després el penjareu en la vostra pàgina del wiki (termini, dia 16 de maig). El professor us donarà consells per a transformar el vostre manifest en un suport gràfic o multimèdia per tal d'incrustar-lo al wiki durant les tres setmanes següents.


BIBLIOGRAFIA EN XARXA PER AL PROFESSORAT


POST:

“El manifiesto artístico: una aproximación al estudio de su funcionamiento en el campo de producción cultural”

Publicat el 20 de desembre de per Hernán Montecinos
Per: Iria Sobrino Freire
Font: www.ensayistas.org
Llegiu el text original d'Iria Sobrino a la seua web: "EL MANIFIESTO ARTÍSTICO:
UNA APROXIMACIÓN AL ESTUDIO DE SU FUNCIONAMIENTO
EN EL CAMPO DE PRODUCCIÓN CULTURAL"


LLIBRE EN GOOGLE LLIBRES:

El manifiesto: un género entre el arte y la política

Per Carlos Mangone, Jorge Warley