Relat digital


Què és un relat 2.0?


Un relat 2.0 és explicar un conjunt d'accions, paraules, imatges i sons, moltes vegades reunides amb una mica d'improvisació.
Els elements clau d'un relat 2.0 són:

  • el punt de vista del narrador,
  • les imatges,
  • i el text (oral o escrit),
  • (la música o les cançons que hi acompanyen.)

De fet, aquest tipus de narracions existeixen des que la humanitat té llenguatge. El que ha canviat són les eines amb què actualment les podem fer: així com abans eren bàsicament fetes de llenguatge oral acompanyades de gestos i expressions, actualment les podem fer amb fragments de vídeo, imatges, textos o símbols digitals.
Tradicionalment les històries orals eren guardades en la memòria col·lectiva passant de generació en generació. Més recentment l'escriptura i els mitjans de comunicació van substituir aquest mètode de comunicació oral, familiar i cultural. Actualment, amb les noves tecnologies aquestes històries es poden enregistrar i compartir amb tot el món a través de les eines conegudes com a Web 2.0.
A més en alguns camps professionals com la publicitat els relats 2.0 (coneguts amb el terme anglès Storytelling) s'han convertit en aspectes molt importants a tenir en compte en fer un espot publicitari. Podeu mirar aquest vídeo per saber-ne més.TUTORIAL DEL PROGRAMA "Fotos Narradas 3" PER A CREAR UN RELAT DIGITAL


Programa "Fotos narradas 3 para windows XP". Eina senzilla per a muntar vídeos amb fotos, sobre les quals podeu introduir text, música i àudio gravat per vosaltres per a narrar una història. La interfície està tota en castellà. Podeu descarregar-lo des del wiki. No conté virus.

VIDEOTUTORIAL EN VALENCIÀ


VIDEOTUTORIAL EN ANGLÉS, MOLT VISUAL I FÀCIL DE SEGUIR
Un altre procediment per crear relats digitals es troba en la xarxa. Es tracta de PhotoPeach. Allí podreu confeccionar el vostre relat sense haver d'abaixar-vos cap programa a l'ordinador. S'utilitza de manera molt senzilla. Fes una ullada a aquest tutorial si és del teu interés.