El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació. Curs 2009-2010
-

MANIFEST SOBRE ELS POLIESPORTIUS MUNICIPALS

Municipal és el terme que s'entén pel lloc que tot el món d'un municipi pot gaudir, però no estem d'acord amb la gestió pública d'alguns espais municipals, per exemple, els poliesportius.

Si un poliesportiu és municipal no entenem el fet que no hi puguem jugar si no fem cap mal a ningú. No entenem que es diga "municipal". Si foren clubs privats o el seu terreny pertanyés a algun club esportiu, ho entendríem, però no comprenem que s'haja de pagar per ocupar un terreny "municipal" que qualsevol ciutadà té dret a gaudir. Que això siga una idea de l'Ajuntament o de qui siga per a guanyar diners, d'acord, ho entenem, però no aprovem la idea; ara bé, el que sí que ens pareix una barbaritat és el preu que damunt exigeixen: Hem escoltat en alguns llocs que per llogar un camp de futbol durant una hora demanen entre 40 i 50 euros!

Per això ens agradaria que aquestos llocs deixaren d'anomenar-se municipals o, almenys si són fets per a tal finalitat, que el veïnat gaudira d'aquests espais d'esport i esbargiment de manera gratuïta.4t V

-Alfredo Bermejo

-Sergio García

-Diego Redó


Nota: 0,25/0,50. Text molt fluix pel nombre gran de faltes d'expressió, de cohesió. Compareu la correcció amb l'estil original. Tampoc té un caràcter reivindicatiu social típic dels manifestos. Sol·liciteu canvis amb ironia i poc fonament ("hem escoltat").MÒDUL A

1A.- Una farsa es un tipus d'obra en la qual l'estructura i la trama es basa en situacions on el personatges es comporte de forma extravagant, encara que mantenen la credibilitat.
L'obra de Manuel Molins ho és perqué tots el personatges actuen de manera extravagant baix els efectes del celestiol

6A.- En l'epoca de la escritura d'aquest llibre una gran tensió vivia al estat espanyol. A València la cosa es complicava un poc més pel fet que el blaverisme vivia uns instats de auge. Tot aço va culminar en el cop d'estat frustat al febrer de 1981. Despres d'aquell terratremol es forjaren vies de negociació entre els distints sectors socials i politics, que conduïren, entre altres coses, a un viratge cap a posicions molt tèbies per part del PSPV. A més, el pacte de la instauració de la democràcia va implicar un control de la memoria historica i la pervivència de la simboligia estel·lar d'un règim que va sobreviure a base de por i represió. Una de le ses coses que va voler satiritzar Manuel Molins a aquest llibre va ser la "fabulosa baixada de pantalons" que va dur en davant una part de la clase politica valenciana.

MÒDUL B

1B.- El llibre comença amb el Déu Pare i acava amb Jesús i Rafael anant-se del cel deixant darrere una orgia causada pel celestiol.
Enmig, un llibre divertit que retrata l'epoca del moment i la seva situcació politica.
Possiblemente el tema principal del llibre siga el pacte entre Lucifer am el Déu Pare i l'Esperit Sant, encara que va acompanyat de varies subtrames; com l'enamorament que té Rafael amb el Déu Pare, l'enfrontament entre Maria i Elisabet (ja que aquesta ultima li te enveja perque l'Esperit Sant va preferir a Maria), la bogeria que té al cap Jesús, l'enveja que té Déu Pare de l'Esperit Sant o la obsesió macabra que té Miquel, entre altres coses.

MÒDUL C

8C.- Rafael proposa abocar els àngels de les set plagues o altre diluvi universal.

4C.- Realment el Càntic dels Càntics no és més que una col·lecció de càntics erotics. Ja que les peçes d'aquest fragment són recitades pel Déu Pare i Rafael, es fa notar la relació que hi ha entre ells, encara que més endavant baix els efectes del celestiol es fa més evident.

MÒDUL D

3D.- La relació entre Déu Pare i Maria es pareguda a la de un gos i el seu amo. Déu Pare obeeix a tot el que diu Maria.

1D- El problema que hi ha entre Maria i Elisabet és que quan Déu Pare va baixar a la terra i va escollir a Elisabet, per a fecundarla, l'Esperit Sant no va acceptarla i al final Maria va sel l'elegida.

MÒDUL E

1E- Per als humans, creure en dos pols totalments extrems, i ells busquen viure en un terme més equilibrat, més del centre. La idea es rehabilitar a Lucifer per a que torne al Cel i l'Infern deixe de existir. D'aquesta manera el "centre" es convertiria en el Purgatori, on les almes viurien fins que pogueren pujar al Cel. I perqué Lucifer voldria acceptar aquest pacte? Doncs perque Lucifer vol tornar a ser l'arcangel que era abans de ser exiliat.

MÒDUL F

12F- Jesús esta en contra del pacte, i a favor del celestiol. A més, ell pensa que el fet de que es tanque l'infern no está bé, perque l'home i la dona ha de tindre dret de escollir on vol anar despres de morir, encara que siga l'infern. Per aixó diu que Asmodeu és un bon arcàngel, perque lluita per la llibertat de elegir l'infern despres de la vida.

2F- Un cop de teatre és un esdeveniment imprevist que marca un canvi en l'acció dramàtica i la situció dels personatges. Un canvi és el que vol Jesús. Acaba de escoltar al Déu Pare i l'Esperit Sant parlar del tracte amb Lucifer i el que demana és un canvi que els trega d'eixa situació.