El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació. Curs 2009-2010

Manifest capital-cultural


Els diners es van crear com a forma d'intercanvi entre objectes de diferent valor. El valor es donava amb el treball humà que costava aconseguir aqueixos objectes. Ara s'ha girat la moneda, i és els diners el qual controla a les persones i el seu treball.

Si has arribat a aquest món, procura arribar a la societat, o el teu naixement no haurà segut més que molt diners per als teus progenitors. Tindràs la possibilitat de viure al marge de la llei i de la societat, com una rata, però ja s'encarregarà l'educació de convertir-te en un ésser depenent.
- Depenem de necessitats fisiològiques, i de res més. Què és el que aconsegueix dia a dia donar-nos les nostres necessitats? El diners. -
L'organització social s'encarregarà d'oferir-te una ocupació temporal, on podràs cobrar per a menjar, i aconseguir l'energia per a seguir treballant; si la teua jornada laboral, la teua energia i el teu sou t'ho permeten, podràs tenir temps lliure per a comprar materials que et distrauen de la teua vida insatisfactoria; compres que pagaran altres ocupacions, on estaran persones que també pretendran menjar. Tot per a què, per a reproduir-se, i que els seus fills i els fills dels seus fills hagen de fer el mateix que ells. Però com no fer-ho, com no adquirir una estabilitat social, per a poder veure a un menut ésser, fruit teu, que farà oblidar tot el que has hagut de passar.. Una bona raó per a tenir un fill...(http://es.wikipedia. org/wiki/Iron%C3%ADa)
I qui són els quals guanyen en aquest joc, en aquest sistema… en aquest sistema social capital. Segur que la societat, no… Ni tan sols aquells que aconsegueixen la major part dels diners per mantenir l'engany que ells mateixos creuen, perquè com persones o com éssers vius, no guanyen més que jo. Seguim sent iguals. Però jo moriré demà de fam, i ells no.


- El capital no ens beneficia a nosaltres, ens perjudica i ens separa. Crea classes socials, i ens esclavitza. Com detenir-lo? Com es destrueix una làmina de cotó? -
Els diners és un símbol d'esclavitud, de desgràcia, de poder i de valor…
Demostraràs quant vals, apostant per les persones i negant-te al sistema capitalista; no tenint més monedes que jo.
Som persones, animals, i no necessitem tants objectes materials per a ser feliços; necessitem llibertat individual i respecte. Llibertat és igualtat; utilitzar el treball de tots per a nosaltres mateixos, i no només per a aquells que puguen permetre-se'l, tots podem. Una societat piramidal no és lliure ni igual.

“Potser tot canvie quan, un dia, un pare li diga al seu fill: ‘Els diners no creix en els arbres’, i el seu fill conteste: ‘No, però els aliments, si’.”


NOTA: 0,4/0,5 + 0,25
Aquest és el meu Toondoo: http://www.toondoo.com/cartoon/1878193
La divina tramoia


-

MÒDUL A.
1.-Què és una farsa teatral? Per què l'obra de Molins ho és?
És un tipus d'obra teatral on los personatges es comporten de manera extravagant encara que possible.
A l’obra de La divina tramoia, la trama que creen els personatges és molt estrafalari.

4.-Defineix els conceptes de “sàtira”, “farsa” i “paròdia”. Quin és el que més s'adequa a l'obra i per què?
La sàtira és un subgénere líric que expressa indignació cap a algú o alguna cosa, amb propòsit moralitzador, lúdic o merament burlesc.
Una farsa és un tipus d'obra teatral l'estructura de la qual i trama estan basades en situacions que els personatges es comporten de manera extravagant, encara que en general mantenen una quota de credibilitat
Una paròdia és una obra satírica que caricaturitza o interpreta humorísticament altra obra d'art, un autor o un tema mitjançant l'emulació o al·lusió irònica.

MÒDUL B
1.-A l'obra hi ha una trama principal i algunes històries secundàries i embolics que giren al voltant d'aquella. Resumeix la trama principal i relata alguna situació secundària en poques línies.
La trama principal es desenvolupa en el cel, L'Esperit Sant pretén pactar amb Llucifer perquè la gent torne a creure en els límits del cel i l'infern. Convenç a Llucifer i als altres personatges del cel, alegrant-los amb el Celestiol.
Una situació secundària seria la discussió entre María i Elisabet, per la gelosia d'Elisabet per no haver estat la triada.

MODUL C

7.-Les set plagues o el diluvi universal són esdeveniments bíblics. Relata'ls una mica tot explicant-ne la causa per la qual van produir-se. (33)
Les set plagues:
-La primera plaga: Déu va donar instruccions a Moisès perquè li diguera a Aaron que aixecara la seva bàcul sobre el riu Nil, tota l'aigua es va convertir en sang. Com a resultat de la sang, els peixos del Nil van morir, Egipte es ple d'una olor nauseabunda.
-La segona plaga: Déu va donar instruccions a Moisès perquè li diguera a Aaron que estirara vara sobre l'aigua, i hordes de granotes van envair Egipte. Els fetillers del faraó van ser capaços de duplicar aquesta plaga amb la seva màgia. Tanmateix, com que no van poder eliminar la plaga, el Faraó es va veure obligat a concedir el permís de sortir els israelites a Moisès, però que el estaria d'acord per eliminar les granotes. Per demostrar que la plaga va ser en realitat un càstig diví, Moisès deixà que el Faraó triara el temps en que acabaria aquesta plaga. El faraó va triar el dia següent, i totes les granotes van morir al dia següent. No obstant això, el Faraó va revocar la seva autorització, i els Israelites van romandre a Egipte.
-La tercera plaga: Déu va instruir a Moisès: "Digues-li a Aaron que prenga la seua vara i colpege a la pols.", Que es va convertir en una massa de mosquits de la qual els Egipcis no podien desfer-se. Els Mags Egipcis van declarar que aquest acte va ser el "Dit de Déu" i van ser incapaços de reproduir els seus efectes amb la seva màgia.
-La quarta plaga: Els animals salvatges, capaç de danyar persones i bestiar. La Torà subratlla que el arov (eixam) només van venir contra els Egipcis, i que no va afectar la Terra de Gosen (on els Israelites vivien). El Faraó li va demanar a Moisès que eliminés aquesta plaga i va prometre permetre als israelites la llibertat. No obstant això, després que la plaga desaparegués, el Faraó va "endurir el seu cor" i es va negar novament a mantenir la seva promesa.
-La cinquena plaga: Unes malalties epidèmiques que van exterminar als guanyats Egipcis. El bestiar israelià va resultar il·lès. Una vegada més, el Faraó no va fer concessions.
-La sisena plaga: Una mena de malaltia de la pell, sol traduir com "Úlcera" o "granissada". Déu li va dir a Moisès i Aaron que cadascú prengués dos grapats de sutge d'un forn, que Moisès va dispersar en el cel en presència del faraó. El sutge provocar Shkhin (úlceres) al poble i bestiar Egipci. Els bruixots Egipcis van ser afectats juntament amb tots els altres i van ser incapaços de curar-se, molt menys la resta d'Egipte.
-La desena i última plaga: La mort de tots els primogènits d'Egipte, ningú escapava, des del més baix funcionari fins al mateix primer fill del Faraó incloent els primogènits del bestiar. Abans d'aquesta plaga, Déu va manar a Moisès a informar a tots els israelites de la marca del xai que haurien de posar a les seves portes, en aquest cas Jehovà (Jahvè en hebreu no l'àngel de la mort com comunament es pensava) passarà sobre ells, per tant, evitar que tots els primers nascuts israelites morissin. Aquest va ser el més dur cop a Egipte i la plaga que finalment va convèncer el Faraó d'alliberar els israelites.

8.-Quines propostes fa Rafael per frenar l'ascens de Satanàs a la Terra? (33-34)
Volia soltar als àngels de les set plagues o altre diluvi universal o reavivar la inquisició.

MODUL D
1.-Quin problema hi ha entre Maria i Raquel, que provoca conflicte? (41 i més)
María creu que Raquel és un desvergonyida perquè li posa’l ull malalt a Déu Pare

4.-Opina breument sobre el debat entre Pare i Jesús sostingut en la pàgina 47.
Crec que Déu Pare no pot decidir què és el convenient per a cada persona, i que cadascuna hauria de poder triar si anar al cel o a l'infern.

MODUL E
1.-Explica amb detall de qui és la idea de pactar amb Satanàs i en què consistirà exactament el pacte. Qui s'oposa i qui està a favor del pacte? Sota quins arguments van cedint els oponents. (Des de la 61 en avant).
La idea del pacte és de l'Esperit. Vol pactar la pau entre en el cel i l'infern, perquè cada persona trie la seua destinació.
Al principi s'oposaven tots, però després va cedir Déu Pare i els altres personatges, gràcies al Celestiol… que els excitava.

MODUL F
5.-Què simbolitza el canvi de “look” de Llucifer que li fa Pare? (89)
Simbolitza que Llucifer es dobla davant el cel, canviant la seua imatge, i acceptant una mica que ell mai va voler

11.-Qui consideres que és o que són els triomfadors amb la signatura del pacte? Per què? Qui creus que n'eixirà perdent? (133)
Crec que els triomfadors són la Trinitat i Llucifer, que alien el seu poder. Els perdedors són Asmodeu i els seus seguidors, que es queden en l'infern, abandonats pel seu dirigent.