El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació. Curs 2009-2010

MANIFEST PER UNA INFÀNCIA SANA


Des dels últims 20 anys , els xiquets quan arribaven a sa casa del col·legi a les 5 de la vesprada , no tornaven a casa fins l’hora de sopar. Eixa vesprada era de jugar a les boletes , al sambori, al futbol... és a dir que no paraven de fer exercici.Ara, a causa de la violència als carrers , la mare no es queda tranqil·la sabent que el seu fill està tantes hores fora de casa . Es sentix insegura i prefireix que el seu fill romanga a casa . A més a més els pares no poden perdre molt de temps al carrer perqué han de treballar . Donat que el xiquet no juga al parc, els seus pares , li compren una consola per tal de que no s’avorrisca. Al no fer exercici, el xiquet puja de pés i arriba a tindre un sobrepés . Al ser els centres esportius massa cars (i més amb la crisi econòmica actual) el xiquet no por apuntar-se, per això no baixa de pes . A causa d’això hi ha un gran índex d’obesitat infantil sorgit als últims vint anys.


És per això que volem una nova generació de xiquets més actius. Demanem la existència de més clubs esportius al col·legi i una sèrie de beques per a les famílies que no es puguen permetre la despesa o que tinguen el preus baixos per a ser més atractives als pares .


Desitjem que s’incrementen els policies locals als barris per tal d’evitar la violència als nostres carrers i així tindre les mares més seguretat a l’hora que el seu xiquet isca de casa .


Sol·licitem un horari per als pares amb fills de 0 a 6 anys en que s’isca un pos abans de l’hora d’eixida del seu fill per podre recollir-los i emportar-los al parc o al grup esportiu i garantir la salut del seu xiquet.

Comvidem a que les companyies de bolleria industrial reduïsquen la grasa i els ingrdients insans dels seus productes.(Ja que no podem llevar-los del mercat, tindrem que llevar-los un poc de la materia grasa maligna de damunt)


Per últim , volem que es camvie la melodia dels videojocs per a xiquets de 1 a 12-13 anys per tal que no es vicien i evitar que dicidisquen quedar-se en casa les vesprades en les que puguen eixir.


Estarem contens quan pugam veure la nova generació de la que parlem , parescuda a la de fa vint anys, amb parcs plens de xiquets, i sense veure tants xiquets obessos menjant bolleria industrial mentre juguen amb la consola al sofá un preciós dia d’estiu.Grup:

Olga corbin

Celia josé

4ºA


NOTA: 0,4/0,5 + 0, 25 = 0,65
-http://celiajc.edu.glogster.com/olga-/LA DIVINA TRAMOIA


MÒDUL A


6.-En què consisteix la “fabulosa baixada de pantalons” de la societat durant la transició?

La baixada de pantalons era perquè els partits d’esquerres no feien cas al veure con la dreta (Reagan Tatcher, Joan Pau II..) marcava els passos a seguir.

8.-Quins dos pardals d'un tir va matar l'autor en escriure l'obra?

Els dos pardals d'un tir va matar l'autor en escriure l'obra van ser:

n Subratllar les febleses i els canvis de jaqueta de la clase política
n Burlar-se oberta i descaradament de la mitología que fonamenta bona part de la nostyra cultura

MÒDUL B

1.-A l'obra hi ha una trama principal i algunes històries secundàries i embolics que giren al voltant d'aquella. Resumeix la trama principal i relata alguna situació secundària en poques línies.

La trama principal és que al cel hi ha una crisi celestial a causa d’una reducció alarmant de cxreïents mentre les accions de Satanás pugen com l’heura. Rafel donar un nou impuls i funció al purgatori. Així, pensa que la sol.lució pot ser pactar amb Satanás la dissolució de l’infern i els afectats no hi podrien aanar a l’infern, rebotaran cap amunt cap al cel.

Una situació secundària és, per exemple, la mala relació que hi ha netre Maria i Elisabet Com expressa aquesta la seua gelosia davant de Maria i les conversacions a crits com si fóren a un mercat.


MÒDUL C

1.-En què consisteix l'economia celestial? (25)

l’economia consisteix en les pregàries que la gent de l’univers a Déu. Es reflexen con ofrenes en un braser i , quantes més , més bona olor fa el braser . També es nomena com el termòmetre de la pietat.

5.-Quin és el paper de l'arcàngel Rafael? (29-30)

Larcàngel Rafael el que fa es baixar a la Terra i contemplar el que fem. Amb tota aquesta informació redacta un informe que li entrega a Déu en què està escrit la corrupció i el pecat que fem. En resum, és un missatger.


MÒDUL D

1.-Quin problema hi ha entre Maria i Elisabet, que provoca conflicte? (51, 52 i més)

Elisabet està gelosa de Maria perquè ella no és la mare de Jesús. Elisabet creu que ella si ho haquera fos ara seria lloada i estimada pels creïents.
El conflicte vé de que maria està frata que Elisabet estga sempre darrere d’ella insultant-la i li diu a l’Esperit que no ho por suportar més i que una de les dues s’ha d’anar.

5.-Per a què vol enviar l'Esperit a Polònia el personatge de Maria? (53)

La vol enviar per a que s’aparega als obrers a Polònia , on el Papa Joan Pau II va a donar una xarrada als creïents D‘eixa manera posiblement hi crega més gent.


MÒDUL E

1.-Explica amb detall de qui és la idea de pactar amb Satanàs i en què consistirà exactament el pacte. Qui s'oposa i qui està a favor del pacte? Sota quins arguments van cedint els oponents. (Des de la 61 en avant).

El diu l’Esperit Sant Consisteix en una reconciliació amb Llucifer : Cedir el radicalisme a canvi de dissoldre l’infern i cambiar la funció del Purgatori.
Tots els morts aniran al purgatori oblibatòriament , no a l’infern o al cel .
Jesús s’oposa perquà ell recolza el fet que si algú ni hi vol anar al cel ha d’anara l’infern on vol i li correspon i diu que les persones son lliures de triar on volen anar.


MÒDUL F

1.-Com veuen Jesús alguns personatges? Què n'opinen? Com és Jesús realment?

Els demés creuen que està boig, que aquesta enferm i que no està bé del cap com aconseqüència d’haver llegit tant la Bíblia. Però en realitat és el fill de Déu que no accepta el pacte entre el seu pare i Llucifer perquè si no les persones no serien lliures per triar anar al cel o a l'infern.

5.-Què simbolitza el canvi de “look” de Llucifer que li fa Pare? (89)

Simbolitza que va a complir els acords i que ara torna a ser un ángel, com era quan deu li va crear.


-