El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació. Curs 2009-2010

MANIFEST EN CONTRA DE LA INTOLERÀNCIA

En el nostre segle XXI encara existeixen persones que no respecten altres persones perquè són d'una altra raça, d'altre país, o per la seua inclinació sexual...

Demanem que es tracte a les persones com a semblants i que no es discrimine ningú. Exposem els nostres arguments per defendre i explicar la nostra tesi.

En primer lloc, totes les persones són iguals, encara que les seues condicions no siguen les mateixes de la mateixa forma que les seues ideologies, gustos i aficions.
En segon lloc, totes les persones tenen uns drets que no han de ser violats, els drets humans.
En tercer lloc, aquestos drets estan reconeguts legalment i violar-los suposa transgredir la llei i violar la Constitució espanyola perquè els drets estan reconeguts en la Constitució.
A més a més, aquestos drets estan reconeguts per tot el món encara que en alguns llocs, no es respecten per a totes les persones que viuen en eixos llocs. Però la intolerància no és solament un tema teòric del que tot el món ho coneix tot i ja està, sinó també és un tema real en tots els països del món. Pot ser que els motius dels països siguen diferents, no solament els típics temes com ara el racisme o la xenofòbia.

Nosaltres creiem que ja n'hi ha prou. Tots som persones, i tots mereixem el mateix respecte. Hem de tractar als altres com voldríem que ens tractaren a nosaltres. Perquè si no som capaços de pensar pels altres, de raonar, no podem pensar per nosaltres. I aleshores, què ens diferencia dels animals?.LAURA IBÁÑEZ
VERÓNICA GIRONÉS
4tA


NOTA: 0,5/0,5 + 0,25 = 0,75 Enhorabona.

http://verilauri.glogster.com/manifest-contra-la-intolerncia/

Examen de La divina tramoia:


Mòdul A:


4.-Defineix els conceptes de “sàtira”, “farsa” i “paròdia”. Quin és el que més s'adequa a l'obra i per què?

Sàtira: gènere o forma literària en que addiccions, ximpleries, abusos o defectes individuals o humans són exposats a la censura a través del ridícul o altres mètodes.
Farsa: tipus d'obra teatral l'estructura i la trama de la qual es basa en situacions on los personatges es comporten de manera extravagant, encara que generalment mantenen la credibilitat.
Paròdia: imitació burlesca d'una altra obra, de la qual respecta els trets fonamentals perquè els receptors la puguin reconèixer. Té intenció humorística.

Jo crec que el concepte més adecuat per a definer aquesta obra es farsa, perque en ella els personatges no es comporten com sempre s'ha pensat sinó d'una forma diferent, un tant extravagant.2.-Investiga sobre l'obra d'Erasme de Rotterdam Elogi de la Follia i esbrina per què o per a què la va escriure.

Va ser escrita a l'any 1509, consta de cincs parts distintes:
La primera part consisteix en la presentació de la bogeria
La segona part comença el catàleg de bojos
La tercera part s'ocupa de veure quins són els motors de la vida humana, amb un to molt humorístic
La quarta part és una crítica detallada dels sectors socials més importants, amb un to més pessimista i dur
La cinquena part proposa una tornada al cristianisme de veritat

Té una relació amb la filosofia, pero aixo jo pense que l'autor el que volia era transmetre pensaments, idees als lectors per a fer-los pensar a ells.
Mòdul B:


1.-A l'obra hi ha una trama principal i algunes històries secundàries i embolics que giren al voltant d'aquella. Resumeix la trama principal i relata alguna situació secundària en poques línies.

La trama principal consistiria en el pacte que es vegüen obligats a fer l'Esperit Sant i Deu pare amb Llucifer per la crisis que es viu al cel, amb aquest pacte fan desapareixer l'infern. Alguna situació secundaria podra ser els problemes que tenen Maria i la seua cosina Elisabet, les discursions.

Mòdul C:


5.-Quin és el paper de l'arcàngel Rafael? (29-30)

És l'arcàngel privat de Deu pare i el seu treball es servir-lo en tot el que li mane i fer sempre el que li diga.


10.-Per què va ser expulsat a l'infern Satanàs? (38 i 74)

Perque es va rebelar, la seua ambició el va portar a reclamar una part del poder, va convencer a uns quants angels i arcàngels i es va formar la guerra Satanàs i el seu ejercit contra Deu pare i el seu.Mòdul D:5.-Per a què vol enviar l'Esperit a Polònia el personatge de Maria? (53)

Perque ella anava pero li va ocorrer l'accident amb els dimonis i vol que torne perque sino por ocorrer alguna cosa funesta.


1.-Quin problema hi ha entre Maria i Elisabet, que provoca conflicte? (51, 52 i més)

Que Maria va ser la elegida per l'Esperit Sant per a ser la mare de Deu, Elisabet no sel va prendre be perque creia que li corresponia a ella.

Mòdul E:


1.-Explica amb detall de qui és la idea de pactar amb Satanàs i en què consistirà exactament el pacte. Qui s'oposa i qui està a favor del pacte? Sota quins arguments van cedint els oponents. (Des de la 61 en avant).

L'idea es de l'Esperit Sant, consisteix en fer que l'infer desaparega, que els que moren en pecat aniran al Pulgatori que es el centre del Cel i L'Infern i d'aquesta forma tots seran del Cel, i l'Infern es quedara sense clientela. També li tornaran part de la seua bellesa i li deixaran escoltar concerts. A favor del pacte estan: l'Esperit, Deu pare i Sanatàs, i en contra: Miquel, Rafael i Asmodeu.Mòdul F:


4.-Quins són els principis bàsics de Llucifer comentats en el diàleg amb Pare? (85)

Defensar l'alliberament de l'home, lluitar contra l'esclavatge


7.-Per què canvia Maria d'actitud envers Llucifer després de parlar amb ell? (98)

Perque li dona llastima tot el que ha passat sent un dimoni, pero sobretot perque li diu que esta a la seua disposició per a buscar el vestit de l'Apocalipsi que es el millor diseny del modistes bíblics

-