4A-Coronado

El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació

MANIFEST A FAVOR DELS DRETS DE L’ALUMNAT


Al nostre institut hi ha nombrosos assumptes sobre el quals l’alumnat no està d’acord. Entre ells, no poder anar-se’n a casa a última hora quan falta un professor; el fet que als lavabos no hi haja ni paper higiènic ni sabó i, per últim, no poder anar al servei en els canvis de classe.

En primer lloc parlarem del fet de no poder anar-se’n del institut quan falta un profesor. Creiem que es una pèrdua de temps que els alumnes es queden a l'institut a última hora quan un professor no està, ja que aquest temps es pot aprofitar a casa per a l'estudi o activitats diverses. Observem que el més convenient és que els alumnes tinguen a l'agenda un full signat pels pares on s´autoritze que el seu fill o filla pot eixir de l'institut quan falta un professor a última hora, d'aquesta manera només eixiran els alumnes que estiguen autoritzats pels seus pares, despreocupant-se l'institut d'ells. També compartim que el fet que l'autorització del pares estiga a l'agenda és una bona manera que l'alumnat sempre dispose d'ella.

En segon lloc, pensem que el fet que no hi haja ni paper higiènic ni sabó als lavabos és una injustícia per les següents raons: primer, el paper i el sabó és un material que ha de proporcionar l'institut; segon, l'alumne té dret a poder gaudir d’una higiene personal quan acaba d'utilitzar el servei; i per últim, és clar que l'alumne pot dur paper de la seua casa però el que no pot portar es el sabó. Per aquests motius reclamem que als serveis ha d’haver-hi aquests materials que el centre ha de garantir.

I per últim, un altre tema relacionat n'és l'impediment d'anar als lavabos en el canvi de classe, que és realment el moment més indicat perquè d'aquesta manera no es perd tant de temps de classe.
Resulta que quan arribem al labavo a aquesta hora ens trobem amb la porta tancada, ja que el professor encarregat d'obrir també s'està canviant de classe a la guàrdia de corredor i no els poden controlar i no volen que es deterioren per un mal ús d’ell, de manera que a meitat de classe has d'anar-hi, si et deixen, perdent classe. Per això exigim que hi haja un professor de guàrdia a aquesta hora, i així tots sortim guanyant, professorat i alumnat.

El que venim a dir és que tenim dret a no perdre temps, que en aquest nivell ens és molt important, i del qual no en tenim, per això tampoc volem malgastar-lo a causa de la desconfiança dels professors cap a nosaltres, que som suficients responsables com per a respectar els labavos, on ens han de proporcionar el necessari per fer ús d’ells.


ESTHER CORONADO
IRENE GARCÍA
4tA


NOTA: 0,35 / 0,5 + 0,25 = 0,6. PODEU IMAGINAR QUE EL VOSTRE TEXT S'ASSEMBLA POC A UN MANIFEST PERQUÈ HEU TRENCAT L'ESQUEMA D'AQUESTA MENA DE TEXT I, SOBRETOT, PERQUÈ HI HA UNA EXPRESSIÓ EMBOLICADA DELS FETS QUE CRITIQUEU. AIXÒ NO OBSTAN, HI HA LA REIVINDICACIÓ CLARA. COPIEU EN EL FULL D'IRENE AQUESTA CORRECCIÓ.http://19esther94.glogster.com/manifest/


LA DIVINA TRAMOIAMÒDUL A.

2.-Investiga sobre l'obra d'Erasme de Rotterdam Elogi de la Follia i esbrina per què o per a què la va escriure.


Erasme de Rotterdam va escriure aquesta obra amb la finalitat de criticar la societat de l'època, en la qual totes les classes socials són analitzades per la Bogeria, que és la que narra el relat. També fa una anàlisi de l'Església i les seves institucions, així com de la teologia i la seva antiquat mètode escolàstic.
El que pretenia l'escriure va ser que la societat es donés compte que s'havien oblidat de la veritable font de la religió, del veritable sentit del cristianisme primitiu.

8.-Quins dos pardals d'un tir va matar l'autor en escriure l'obra?

Va subrrallar les febleses i els canvis de jaqueta de la clase política i burlar-se obertament i descaradament de la mitología que fonamenta bona part de la nostra cultura.MÒDUL B.

1.-A l'obra hi ha una trama principal i algunes històries secundàries i embolics que giren al voltant d'aquella. Resumeix la trama principal i relata alguna situació secundària en poques línies.


L'obra tracta de la crisi celestial a causa de la reducció alarmant de creients mentre que les accions de Satanàs pugen i de la solució creada pel Pare i l'Esperit Sant de pactar amb Satanàs i dissoldre l'infern.
Paralelament podem observar que Jesus s'oposa a aquest pacte i idea un pla en contra, l'amor de Rafael cap al Pare, la rivalitat entre Maria, la mare de Déu i Elisabet, la seua cosína ...MÒDUL C.

7.-Les set plagues o el diluvi universal són esdeveniments bíblics. Relata'ls una mica tot explicant-ne la causa per la qual van produir-se.


Les set plagues són una sèrie de calamitats que, Déu envia com a càstig al poble d'Egipte per no permetre que el poble d'Israel fora lliure. Van ser: sang, granotes, mosquits, animals silvestres, pestilència, ùlceres i granissada incurable, calamarsa de foc i gel, llagostes, foscor i mort dels primogènits
I el diluvi universal va ser un gran diluvi que va afectar el planeta en l'antiguitat, enviat per Déu ja que la societat era molt pecadora i no seguia els seus dictats i per això va voler eliminar-los i començar de nou.


8.-Quines propostes fa Rafael per frenar l'ascens de Satanàs a la Terra?

Rafeal proposa enviar altra vegada els àngels de les set plagues o un altre diluvi unversal o revifar la Inquisició.


MÒDUL D.

1.-Quin problema hi ha entre Maria i Elisabet, que provoca conflicte?

La seua rivalitat començà a causa de l’elecció de l’Esperit Sant a Maria i no a Elisabet per a ser la mare de Deu, ja que en un principi anava a ser Elisabet però Maria li va furtar el lloc.

2.-Explica la frase del Pare: “Ja no és com abans, Maria; les accions de Satanàs pugen i les nostres no se sostenen.”

Açí el Pare vol dir que mentre que les accions amb bona fe que ells volen fomentar estan en decadència, les que difon Satanas, pugen, pugen les accions roïnes, deshonestes, en contra de les seues.


MÒDUL E.

1.-Explica amb detall de qui és la idea de pactar amb Satanàs i en què consistirà exactament el pacte. Qui s'oposa i qui està a favor del pacte? Sota quins arguments van cedint els oponents.

La idea es de l’Esperit Sant. El pacte consisteix en pactar amb Llucifer, retornar-li un poc de la seua bellesa, per a que no segueixi sent
un demoni lleig i permetrent-li que escolte música celestial a canvi de que tots els que muiran en pecat aniran al Purgatori i no a l’Infern, així l’Infern es quedara sense clientela i el Cel tornara a triomfar.
En un principi s’oposen: Jesús, Miquel, Elisabet, Maria, Rafael... però tots, uns abans ui altres després, cedixen al saber que es idea de l’Esperit Sant i per que s’adonen de què el diable no es tan roï com recordaben.MÒDUL F.

3.-Pregunta difícil: Pots trobar semblances entre el diàleg al·legòric de les pàgines 76-77 i la transició espanyola a la Democràcia?

En la meua opinió Satanas i els seus diables i la Trinitat simbolitzen dos partits polítics distints. En aquestes pàgines en concret es pensa en la possibilitat de, com que son contaris, lluitar pel poder en una guerra, pero la democràcia guanya de la mà de Elisabet, que en canvi de la violencia proposa els pactes, les aliances, el diàleg, base de tot règim democràic.

7.-Per què canvia Maria d'actitud envers Llucifer després de parlar amb ell?

Perque Llicifer amb les seues bones paraules li fa veure tot el que a patit, vivint exiliat, rebent insults i colps de exorcistes, i també li promet que recuperaran el seu impressionant vestit que encara recorda.