El meu portfoli de valencià per a la 3a avaluació. Curs 2009-2010

MANIFEST PER UNA INFÀNCIA SANA


Des dels últims 20 anys, els xiquets quan arribaven a sa casa del col·legi a les 5 de la vesprada, no tornaven a casa fins a l’hora de sopar. Eixa vesprada era de jugar a les boletes, al sambori, al futbol... és a dir, que no paraven de fer exercici.Ara, a causa de la violència als carrers, la mare no es queda tranquil·la sabent que el seu fill està tantes hores fora de casa. Es sent insegura i prefereix que el seu fill romanga a casa. A més a més els pares no poden perdre molt de temps al carrer perquè han de treballar. Donat que el xiquet no juga al parc, els seus pares li compren una consola per tal que no s’avorrisca. Per no fer exercici, el xiquet puja de pes i arriba a tindre un sobrepés. Al ser els centres esportius massa cars (i més amb la crisi econòmica actual) el xiquet no por apuntar-s'hi, per això no baixa de pes. A causa d’això hi ha un gran índex d’obesitat infantil sorgit als últims vint anys.


És per això que volem una nova generació de xiquets més actius Demanem l'existència de més clubs esportius al col·legi i una sèrie de beques per a les famímlies que no es puguen permetre la despesa o que [???] tinguen el preus baixos per a ser més atractives als pares .


Desitgem que s’incrementen els policies locals als barris per tal d’evitar la violència als nostres carrers i així tindre les mares confiades a l’hora que el seu xiquet isca de casa .


Sol·licitem un horari per als pares amb fills de 0 a 6 anys en què s’isquen un poc abans del treball per poder recollir-los i emportar-los al parc o al grup esportiu i garantir la salut del seu xiquet.

Convidem a les companyies de bolleria industrial que reduïsquen el greix i els ingredients insans dels seus productes. Ja que no podem llevar-los del mercat, haurem d'eliminar-ne un poc de la matèria grreixosa maligna de damunt.


Per últim, volem que es canvie la melodia dels videojocs per a xiquets d'1 a 13 anys per tal que no es vicien i evitar que decidisquen quedar-se en casa les vesprades.


Estarem contents de poder veure la nova generació de què parlem, pareguda a la de fa vint anys, amb parcs plens de xiquets, i sense veure tants xiquets gruixuts menjant pastisseria industrial mentre juguen amb la consola al sofà un preciós dia d’estiu.Grup:

Olga Corbín

Celia José

4t A


NOTA: 0,4/0,5 + 0,25 = 0,65 p.
La divina tramoiaMODUL A
3.-A més de la informació donada al pròleg, sintetitza quins esdeveniments socials i polítics fonamentals succeïen a Espanya i al País Valencià entre 1976 i 1981.
es produeix un colp d'estat,una baixada vertiginosa en les aspiracions autonòmiques del país valencià,el PSPV fèu un viratgecap a posicions molt tèbies per renunciar a objectius que fins aqueix moment el definien,un control de la memòria històrica,una societat civil forta i una baixada fabulosa de pantalons que va dur en davant,segons l'autor,una part de la classe política valenciana


5.-Què critica l'obra i què no desqualifica en opinió del prologuista?
Desqualificar el sentiment religiós com mofar-se de la parafernàlia conceptual de l'Església,del repertori fabulós de subtileses,de fantasies que els secretaris del Mestre han filat ben lluny de les seues paraules


MODEL B

1.-A l'obra hi ha una trama principal i algunes històries secundàries i embolics que giren al voltant d'aquella. Resumeix la trama principal i relata alguna situació secundària en poques línies.
Principal: el autor diu al final de llibre que es va inventar els personatges ironitzant als personajtes divins.
L'obra tracta del problema que hi ha perqe acudeix mes gent a l'infern que al cel i el pare de deu i Llucifer fan un pacte perquè queden units el cel i lìnfern i en canvi deu deixaria entrar a Llucifer al cel.
A jesus no li pareix be perquè diu que cadascu decideix el seu cami
secundaria : Jesus va al manicomi perque es possa una roba de Maria y diu que deu esta boig


MODEL C
o
1.-En què consisteix l'economia celestial?
El braser és el termómetre de la pietat i si no augmenten les pregàries s'enfonsarà l'economia celestial . L'economia del cel depén de le pregaries de les persones.
5.-Quin és el paper de l'arcàngel Rafael?
Ell es emissari i missatger.Contempla la corrupciói el pecat de l'univers.MODEL D

2.-Explica la frase del Pare: “Ja no és com abans, Maria; les accions de Satanàs pugen i les nostres no se sostenen.”
vol dir que abans les coses eren diferents y ell les podia controlar millor.Ara es Stanàs qui a agarrat el seu puesto i ho domina tot al mateis temps que les accions del pare ja no tenen res de significat.Maria diu que ja no es el deu que era abans i que te que demostrar qui es ell.


5.-Per a què vol enviar l'Esperit a Polònia el personatge de Maria?

Per a que s'aparega als obrers


MODEL E

1.-Explica amb detall de qui és la idea de pactar amb Satanàs i en què consistirà exactament el pacte. Qui s'oposa i qui està a favor del pacte? Sota quins arguments van cedint els oponents.
La idea es de l'Esperit.La idea consisteix en eliminar l'infern per aumentar la economia aue hi ha al cel.primer Deu no esta d'acord pero acepta ms tard amb la idea del pulgatori.A Jesus no li pareix be i Maria i Miquel acepten.MODEL F


4.-Quins són els principis bàsics de Llucifer comentats en el diàleg amb Pare?
Els principis basics son :la lllibertat dels homes i La lluita contra l'esclavitatge diví


10-El Cel es posa de festa després de prendre celestiol. Quina reinterpretació dóna Llucifer a aquesta revetla escandalosa?
Ni diu que tot el mon aceptará el pacte ja que en les festes tot sembla be i que podoen aprfitar l'ocació per a comunicar que habien fet el pacte.-